Hej, Eva Lyberg här! 👋

Leg. psykolog, (EMDR) traumaterapeut barnpsykoterapeut, författare och grundare av mammapsykologi.

Att börja mammalivet och relationen med din lilla med trauma sätter djupa spår, både i din kropp och i ditt självkänsla som mamma. Och ökar risken för depression, ångest och utmattning.

Jag är ledsen över det som hände dig. Men glad att du är här, eftersom det visar att du tror på att du kan läka även om du inte vet hur. Alltför många kvinnor som varit med om förlossningstrauma får inte hjälp att läka. Det gör mammalivet svårare på så många sätt.

Under mina snart 20 år som legitimerad psykolog har jag fokuserat på mammors och små barns psykiska hälsa. Jag har sett hur oläkta förlossningstrauman skapar så mycket stress både i i mamman som har traumat i sin kropp men ibland också i relationen till barnet.

Det tidiga samspelet formas i mötet mellan förälder och barn och när mamman har oläkt förlossningstrauma (PTSD) blir det ibland som negativa cirklar i samspelet med den lilla. Som går snabbt att vända när hon får hjälp att läka.

Med min erfarna guidning och den väl beforskade metoden EMDR G-TEP som programmet “Läk ditt förlossningstrauma” bygger på, närmar du dig dina svåraste minnen, utan att du behöver prata om det. Jag har kunskapen och erfarenheten som behövs för att sessionerna inte ska bli återtraumatiserande utan läkande för dig.

För med ett läkt traumasår går det att slappna av mer i mammalivet. Att känna dig lugn och trygg igen, så du kan vara närvarande med och njuta av kontakten med din lilla. Jag har hjälpt många dit. Och dit vill jag guida dig!

  • Psykologprogrammet (Stockholms Universitet).

    Psykoterapeut-programmet, inriktning barn- ungdom och föräldrar (Ericastiftelsen, Stockholm).

    Klinisk sexologi (RFSU/ Ersta Sköndal Högskola Stockholm).

    EMDR traumabehandling, steg 1 och 2 (IHPU).

    Specialistutbildning i klinisk psykologi, med inriktning behandling.

    Certifierad att koda Working Model of the Child Interview för forskning ( bedömning av föräldrars anknytningsrepresentation).

    Certifierad i Alarm Distress Baby Scale (ADBB, bedömning av tidiga utvecklingsavvikelser hos spädbarn).

    Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS), bedömning av autismspektrum-tillstånd.

    Utbildningsledare i ”Barnkraft”, gruppträffar för barn med föräldrar som har psykisk ohälsa.

  • BUP Öppenvård, Stockholm. Fokus på familjer som väntar barn och med små, späda barn. Utredning av småbarn med neuropsykiatrisk problematik. Handledning till personal på Barnmorske- och BVC-mottagningar.

    BUP-mottagning Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Fokus på familjer med för tidigt födda eller sjuka spädbarn, samt spädbarn med tillväxt- och uppfödningsproblematik. Terapi med barn med kroniska sjukdomstillstånd, och deras syskon. Krisstöd till föräldrar som förlorat barn, och syskon i dessa familjer. Handledning till vårdpersonal.

    BB Sophia, förlossningsklinik och neonatalvårdsavdelning. Fokus på familjer med för tidigt födda eller sjuka spädbarn. Stöd till blivande föräldrar med förlossningsrädsla. Stöd till nyblivna familjer där det är påfrestningar i föräldraskapet (under barnets första levnadsvecka). Stöd till familjer som förlorat barn sent i graviditeten. Handledning till vårdpersonal.

  • Uppsatsarbete om Working Model of the Child Interview, en metod att bedöma föräldrars förmåga att utgöra en trygg bas för sitt barn med en anknytningsintervju. Läs uppsatsen.

    Uppsatsarbete om Spädbarnsobservationer av för tidigt födda barn (finns på Ericastiftelsen)

    Samarbete med Vi Föräldrar i artikelserie om Barns utveckling 0 – 6 år.

    Ordförande och styrelsemedlem i NFSU, Nordisk förening för Spädbarns Utveckling, 2010-2012.

    Samarbete med Baby Journey gravidapp

JAG HAR SYNTS I:

Poddar jag har gästat

Okrystat: Om förslossningstrauma

Popcornpodden: Sex efter trauma (avsnitt 24)

Så kan det gå: Så är du bästa möjliga förälder

Sydsvenskan: “Obearbetade trauman sätter sig i kroppen”

Stress och ångest, låsningar och undvikandebeteenden. Obearbetade sexuella trauman och övergrepp sätter sig i kroppen…

Mama: “Föräldraskap är inte ett happy place”

Hon har i sitt yrke mött otalet småbarnsföräldrar, framför allt mödrar, och många av dem vittnar om samma sak: de är så slut att de inte längre orkar ta hand om sina barn. I vissa fall finns det förlossningstrauman eller andra diagnoser med i bilden, ibland är det mammaperfektionism som skapar stress.

Sydsvenskan: “Så kan du läka efter sexuella övergrepp”

Jag träffar många kvinnor som utvecklat PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), som har fått rådet att sluta tänka på det som hänt, gå vidare och ändra mindset. Men det går inte. Det får dem bara att känna sig ännu sämre, säger Eva Lyberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut som skrivit boken ”Sex efter trauma”. 

Mama: “Elin, 43, var föräldraledig – då blev hon utmattad”

Efter besök hos psykologen Eva Lyberg fick Elin insikt om att hon led av utmattning och PTSD efter förlossningen och behövde behandling för att bearbeta sitt trauma och öva på att känna sig värdefull och att ha kroppskontakt igen.

Vill du intervjua mig? Eller att jag gästar din podd?

5 tecken på oläkt förlossningstrauma

Osäker på om förlossningen var traumatisk eller ”bara” väldigt mycket jobbigare än du anat? Kanske undrar du om du har PTSD (post traumatiskt stressyndrom)? I min kostnadsfria onlinekurs får du svar på hur förlossningstrauma kan kännas.