5 tecken på oläkt förlossningstrauma
Osäker på om förlossningen var traumatisk eller ”bara” väldigt mycket jobbigare än du anat? Kanske undrar du om du har PTSD (post traumatiskt stressyndrom)? I min kostnadsfria onlinekurs får du svar på hur förlossningstrauma kan kännas.
I kursen kommer du lära dig:
♡ Orsaker till att du upplevde din förlossningen som traumatisk vilket gör att du lättare förstår varför du reagerade som du gjorde.
♡ Vad förlossningstrauma är och vad som hände när du inte fick det stöd du behövde för att läka.
♡ Hur ett förlossningstrauma påverkar hur du känner dig och tänker om dig själv som mamma och relationen till ditt barn (mammasåret).
♡ Skillnaden mellan förlossningsdepression och oläkt förlossningstrauma (PTSD) så att du lättare ser vad du behöver för hjälp för att må bättre.
Du vill anmäla dig till den här gratiskursen om du…
Egentligen vill ha fler barn men det känns nästan omöjligt att ens tänka på just nu.
Kämpar med mammakänslorna. Du känner ingen mammaglädje utan bara gör ”det du måste”. Kanske tänker du att ditt barn har det bättre med andra? Eller är konstant orolig för anknytningen?
Trots att det var ett tag sen du födde inte vill tänka på eller prata om förlossningen. Du blir supertriggad när andra pratar om sina eller frågar om din.
Undrar om du är deprimerad, eller andra kanske sagt det, eftersom du så sällan känner dig glad eller avslappnad men ofta är orolig eller ledsen.
Hej, jag heter Eva!
Grundare av mammapsykologi, anknytnings-och traumapsykolog, författare och mamma.
Under mina snart 20 år som legitimerad psykolog har jag fokuserat på mammors och små barns psykiska hälsa och hur samspel och anknytning skapas de första åren. Som barnpsykoterapeut har jag samlat mycket kunskap om barns utveckling och deras behov för optimal utveckling.
Mitt intresse för nervsystemet och hjärnans utveckling återspeglas i interpersonell neurobiologi, som handlar om samspelet mellan barnets och förälderns nervsystem och hjärnor. Jag har sett hur oläkta förlossningstrauman skapar så mycket stress både i mamman som har traumat i sin kropp men ibland också i relationen till barnet.
Det tidiga samspelet formas i mötet mellan förälder och barn och när mamman har oläkt PTSD blir det ibland som negativa cirklar i samspelet med den lilla. Som går snabbt att vända när hon får hjälp!
När jag utbildade mig i traumabehandling (EMDR) blev jag varse hur stora sår oläkta förlossningstrauman kan skapa men framför allt hur positiv och snabb effekten blev när mamman fick hjälp att läka!
Alla som varit med om förlossningstrauman behöver inte traumabehandling men alla behöver förstå vad trauma är, hur det påverkar en och vad man kan göra för att börja läka. För med ett läkt traumasår går det att njuta mer av mammalivet, och inte bara överleva småbarnsåren. Dit vill jag guida dig!
Elins traumasår har läkt och hennes upplevelse av att vara mamma och människa är helt förändrad!
När jag kom hem från BB fortsatte känslan av fullständig tomhet. Jag kunde få otroliga raseriutbrott och gråtattacker. Isolerade mig i huset. Skötte allt kring mig själv och barnet mekaniskt och efter klockan. Kände mig värdelös. Jag kände ingenting för mitt barn. Ville bara att han skulle sova så jag fick sova, blunda och slippa allt. Spelade glad utåt, men kände ingenting.
När jag träffade mitt barn efter min första behandling hos Eva brast det för mig. Där var han! Mitt barn! Det var som jag såg honom för första gången. Som om en hinna eller slöja försvunnit framför mina ögon. Den irritation som jag känt tidigare när han inte velat sova eller varit kinkig var som bortblåst!
Elin
Linda kan äntligen slappna av och känner idag tillit till sin dotter och kan ha helt vanliga dagar
Linda kommer till mig för att hennes BMM-barnmorska är orolig över att hon inte mår bra. Det är över ett halvår sen hon födde och sen dess har varje dag varit en kamp. Varje dag rädsla och sorg över att hennes dotter inte kommer leva länge till. Varje dag ledsen. Varje dag försöka undvika att tänka på allt som har med födandet att göra. Hon kan inte ens tänka på bokstaven F utan att triggas. Har svårt att sova.
När hon kommer till mig första gången gråter hon oavbrutet. Hela hon är spänd. Det räcker med 10 minuter för att förstå att hon har PTSD efter födandet. Det är inte första gången hon berättat om sitt födande och hur hon upplevde det. Ganska många professionella har hört henne. Lika många gånger har hon hört ”Men allt gick ju bra?!”.
Efter behandling hos mig skriver Linda: ”I fåtöljen på Evas mottagning berättar jag om min upplevelse en gång till men istället för att mötas av att ”allt gick ju bra” och frågor om varför jag inte hade med en doula säger Eva att hon ser att jag mår dåligt, hon har träffat andra i liknande situation och hon kan hjälpa mig. Den lättnande, äntligen någon som ser mig och vill hjälpa mig.
Linda